SSL tanúsítvány, Https ismertető

 

Először is az SSL tanúsítvány, Https tekintetében ez egy ismertető lesz, tehát nem egy gyakorlati képzési anyag, hogy hogyan álljunk át https-re. Az ismertető lényege, hogy az érdeklődő némi képet kapjon arról, hogy mik is ezek az egyre többet emlegetett és szükségesnek tartott protokollok.

A https egy olyan adattovábbítási protokoll, amely egy kívülálló számára nem megfejthető módon továbbítja az adatokat. Az „s” jelentése a http végén a secure, vagyis a „biztonságos” szó.

Akkor mit is jelent ez? Annyit, hogy a https protokollon keresztül történő web kommunikáció (szemben a “sima”, http kommunikációval) külső, harmadik fél számára nem feltörhető, nem megismerhető. Például egy hekker nem láthatja, hogy milyen bankkártya adatot ad meg egy honlapon a látogató miközben vásárlást hajtott végre.

A https-hez nem elegendő az admin felületen pusztán a domain név elérést átírni, attól még az oldal nem lesz biztonságos, nem fog működni. A legtöbb tárhelyszolgáltatónál elérhető az ingyenes SSL tanúsítvány és a tapasztalatok szerint az bőven elegendő ahhoz, hogy az oldalunkon akár bankkártyás fizetést is legyen. Nekem például van olyan webáruházam, ahol a pénzintézet elfogadta az ingyenes tanúsítványt és tökéletesen működnek. Lehetnek azonban olyan pénzintézetek, ahol az ingyenes verzió nem elegendő, ez esetben a tárhelyszolgáltató tud megoldást adni fizetős verzióra is, persze ezt mindenki próbálja elkerülni.

Hozzáteszem, hogy pl. egy bankkártyás fizetés a legtöbb esetben nem közvetlenül a mi webáruházunkon, weboldalunkon történik meg, hanem a fizetéskor átirányítás történik a pénzintézet oldalára, ami viszont már nyilvánvalóan megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik.

 

Https-kep

 

Egy blog, vagy egy webáruházas vállalkozás oldalán Magyarország tekintetében kevés az esély arra, hogy azon olyan érzékeny tartalom van, amihez a https titkosítás szükséges. Így a legtöbb esetben a böngésző figyelmeztetést sem fog jelezni, miszerint az oldal nem biztonságos és vállalni kell a kockázatot a megtekintéshez. Az, hogy az oldal url-ben nem jelenik meg az ismert kis biztonsági ikon..? Mondjuk meg őszintén, a látogatók többsége meg sem nézi. Nekem sem tűnne fel, ha többek között nem ezzel a területtel foglalkoznék.

Egy régi honlapnál, pl. egy blog oldalnál ahol számtalan bejegyzés, kép van, el kell gondolkodni, hogy jelenleg érdemes-e átállni a https-re, ha az oldal SEO eredményekben és látogatottságban is teljesen rendben van. Az átállást úgy kell megtenni, hogy a http tartalmon teljes egészében https legyen, tehát pl. az oldalakon szereplő képek forrása is és ne csak maga az adott oldal url elérési útja.

Egy új oldalt azonban már mindenképpen érdemes úgy felépíteni, hogy a kezdettől https legyen, így később nem kell azzal bajlódnunk. Ráadásul, ha nem értünk a https átállításához, akkor plusz költségeket kell fizetnünk a munkadíjért úgy, hogy azt már kezdetekben meg lehetett volna tenni jóval egyszerűbben.

Az, hogy van-e a keresőoptimalizálás tekintetében eredménye a https-nek? Vélhetően van, ha ezt már világszerte évek óta erőltetik. Pontos adatot, tehát egy adott weboldalnál előrelépést azért nehéz mondani, mert aki ilyen szinten belemerül az oldalába, foglakozik az oldalával, azon folyamatosan változtat, fejleszt, melyek amúgy is hoznák a jobb eredményeket.  Lehet, hogy előbb-utóbb tényleg szükséges lesz minden oldalra a https, meglátjuk…, de jelenleg véleményem szerint ez még nem olyan égető probléma.

 

További hasznos oldalak, szolgáltatások:

  • Kiegészítő információ a WordPress és egyedi weboldalak különbségéről ide klikkelve olvasható.
  • Weboldallal, illetve webáruházzal kapcsolatos kiegészítő szolgáltatásokat ide klikkelve talál.
  • Keresőoptimalizálással kapcsolatos információkat, árakat  ide klikkleve talál.
  • Google Ads hirdetésekkel kapcsolatos információkat, árakat ide klikkleve talál.
  • Webáruház készítés árakat, díjcsomagokat ide klikkelve talál.
  • Weboldal készítéssel kapcsolatos információkat, árakat ide klikkelve talál.

 

A Weboldalra Fel! által javasolt tárhelyszolgáltatók: Tárhelypark, Maxer Hosting, UNAS

 

Sebestyén Attila

info[kukac]weboldalrafel.hu

+36 30 813 2510

Weboldalra fel - Weboldal, webáruház készítés, keresőoptimalizálás, Ads hirdetés