WordPress, vagy egyedi weboldalt készíttessek?

 

Gyakran felmerül a kérdés, hogy WordPress, vagy egyedi weboldalt készíttessek, valamint mi a különbség egy WordPress és egy egyedi weboldal között.  Szeretném megosztani a saját tapasztalatokat és az alapján már Ön is tisztább képet fog kapni a két weboldal közötti különbségről.

Nem szeretném sokak számára unalmas és érthetetlen programozási feladatok irányába elvinni ezt a tájékoztatót, ezért röviden azt a lényeget emelem ki, ami véleményem szerint leginkább foglalkoztatja az érdeklődőt, leendő weboldal tulajdonost.

 

Egyedi weboldalak, webáruházak

 

Az egyedi weboldalak, webáruházak esetén a saját elképzelésünket, igényeinket egy webfejlesztő, programozó építi fel teljesen. Egyszerűen lefordítva Ön elmondja a fejlesztőnek, hogy milyen kinézetet szeretne, milyen funkciókat a weboldalára és azt a fejlesztő gyakorlatilag a nulláról kialakítja különböző kódolások használatával és a végeredmény egy szép és tökéletesen működő weboldal lesz.

Az egyedi weboldal készítése nem összekeverendő az egyedi kinézettel. Egyedi kinézetet adhatunk egy alap weboldal sablonnak is, de annál némi programozói hozzáértés nélkül elég sok funkció korlátozott lehet.

Az egyedi weboldalak elkészítési költsége lényegesen több, mint egy olyan weboldalnak, melynek alap sablonja már biztosítva van, mint pl. a WordPress esetén.

Az egyedi weboldalaknál tehát azt a költséget kell megfizetni , ami a webfejlesztő munkája. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi is kerül több százezer Ft-ba egy webfejlesztő munkájában?  Biztos csak kattingat és így keres jó sok pénzt…

Függetlenül attól, hogy nekünk nem az egyedi weboldalak készítése a fő területünk – persze igény esetén megoldható -, de azt látnia kell, hogy egy weboldal felépítése a nulláról egy igen bonyolult és időigényes feladat.  Képzeljen el egy teljesen üres felület, mint egy word dokumentum üres lapja, és a webfejlesztő  php, html és css kódok használatával építi fel a weboldalunkat. Ezen kívül az Ön igénye szerint különböző segéd programokat fejleszt és épít be a weboldalba. Ezeket a kódolásokat, fejlesztéseket egy átlagember meg sem érti, ehhez igen komoly szaktudás kell.

 

Egyedi weboldal felépítése

 

Az egyedi weboldalak egy jó fejlesztő munkája után kevésbé támadhatóak, bár véleményem szerint egy blog, egy értékesítési oldal, vagy egy webáruház kis- és közepes vállalkozásoknál nem az a terület, amire akkora figyelem irányulna, hogy azokat támadás érhetné (feltörik a weboldalt).

 

WordPress weboldalak, webáruházak

 

WordPress felület tömör lényege, hogy vannak fizetős és ingyenesen elérhető sablon minták, ami alapján weboldalunk felépíthető, kialakítható. A WordPress esetében lényeges kevesebb munkával lehet elkészíteni egy weboldalt, mivel az alap sablon „motorja/gerince” már megvan, azt különböző fejlesztők már elkészítették.

Az ingyenes WordPress sablonokat nevezhetnénk butított sablonoknak is. Ez persze nem jelenti azt, hogy azok semmit sem érnek, sőt van mikor az érdeklődő igényét meghallgatva nem is ajánlom a fizetős verziót. Ennek oka, hogy sok esetben felesleges kb. 30.000 Ft nagyságrendű összeget pluszban kifizetni azért, hogy a sablonunkban számtalan funkció legyen, amit nem fogunk kihasználni. Továbbá a tapasztalatok szerint nagyon sok extra funkciós sablon a weboldalunkat lassíthatja, ami a google kereső, illetve a látogató szempontjából sem előnyös.

 

WordPress weboldal jellemzői

 

A WordPress  weboldal, webáruház esetében az is kifejezetten előnyös és költségkímélő, hogy szinte az összes kiegészítő segédprogram ingyenesen használható, tehát nem kell külön fejleszteni.  (pl. egy kapcsolati űrlap, stb.)

 

WordPress és egyedi weboldal kezelhetősége

 

Az egyedi weboldalaknál gyakori, hogy a weboldal elkészítője után elég nehezen, vagy egyáltalán nem fog olyan fejlesztőt találni, aki az oldal karbantartását, további fejlesztését vállalná. Többször találkoztam már olyan esettel, hogy a megrendelő valamilyen oknál fogva fejlesztőt akart váltani, de nem igazán jutott eredményre. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az alap fejlesztő a saját tematikája alapján készítette el a weboldalt, saját programokkal dolgozott, készített, tehát fenn áll annak a lehetősége, hogy a további munkákat más már el sem fogja vállalni. Éppen ezért egyedi oldal esetén olyan fejlesztőt válasszon, akivel jó kapcsolatot tud kialakítani hosszú távon.

A WordPress weboldalak, webáruházak esetén ez azért egy lényegesen kedvezőbb dolog. Abban az esetben is, ha az oldal „kódjába” a készítő változtatott, még akkor is jóval egyszerűbben átlátható, átalakítható.

WordPress weboldalak esetén még nem találkoztam olyannal, hogy annak kezelését ne vették volna át szükség esetén. Persze itt az értem, aki tudja kezelni és mélyebben érti a WordPress oldalakat és nem csak hallott róla valamit, de már szakembernek nevezi magát.  WordPress oldal átadása esetén olyan személyt válasszon, aki nem csak el tud indítani egy oldalt, hanem aki egy esetleges forráskódban történt átalakítás esetén is tudja, hogy azt hol keresse, hogyan lehet azt megváltoztatni, vagy helyette újat készíteni.

A felhasználói felület tekintetében véleményem szerint a WordPress egyszerűbb alapban. Az egyedi weboldalnál azt is tisztázni kell, hogy Ön mit szeretne kezelni a weboldalon és ahhoz milyen elérhetőségi felületeket szeretne kapni. Ez lényeges, mert pl. egy bejegyzés megírása esetén azért ne kelljen már egy fejlesztőnek szólni és fizetni, hogy azt tegye fel az oldalra és publikálja. WordPress esetén ezek az admin alapfelületek  alapban megvannak és nem bonyolult kezelni.

A google kereső szempontjából a (keresőoptimalizálás) WordPress weboldalak, webáruházak tapasztalataim szerint sokkal jobb helyzetben vannak az egyedi oldalaknál.

 

További hasznos oldalak, szolgáltatások:

  • Webáruház készítés árakat, díjcsomagokat ide klikkelve talál.
  • Weboldal készítéssel kapcsolatos információkat, árakat ide klikkelve talál.
  • Keresőoptimalizálással kapcsolatos információkat, árakat  ide klikkleve talál.
  • Google Ads hirdetésekkel kapcsolatos információkat, árakat ide klikkleve talál.

 

A Weboldalra Fel! által javasolt tárhelyszolgáltatók: Tárhelypark, Maxer Hosting, UNAS

 

Sebestyén Attila

info[kukac]weboldalrafel.hu

+36 30 813 2510

Weboldalra fel - Weboldal, webáruház készítés, keresőoptimalizálás, Ads hirdetés